Átalakításokkal steril és kommersz környezetté teszik Budapestet

Kepli Lajossal, a Jobbik környezetvédelmi és energetikai szakpolitikusával a budapesti Liget projektről és a József nádor téri építkezés, környezetre gyakorolt hatásáról beszéltünk.

Zöld Válasz: Nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás a Liget projekt. Az elmúlt száz esztendő legjelentősebb kulturális fejlesztéséről beszélnek - közel 1000 fát vágnának ki. Milyen aggályai vannak a beruházás kapcsán?

Kepli Lajos: Budapest tüdejét a Városliget adja. Magas korú és nagyméretű fák kivágásáról beszélünk. Ez a terület egy légcsatornán helyezkedik el, amely hozzájárul Budapest levegő minőségének javításához. Egyre többször hallható, hogy  szmog riadót rendelnek el a fővárosban, ezek a jövőben egyre fokozódnak a zöld területek kiszorításával és beépítésével.

Be kellene végre látni, hogy a helyszín e célra nem megfelelő, hiszen a koncepció súlyosan veszélyezteti a főváros egyik legnépszerűbb városi parkjának zöldfelületét és túlterheli azt. A liget rekreációs, településökológiai, várostörténeti és tájépítészeti jelentősége miatt a park megújítását ugyanakkor szükséges és indokolt.

Zöld Válasz: Az OTP Ingatlan Zrt. mélygarázs építésébe kezd, a József nádor téren. Eközben a főváros azt kommunikálja, hogy ki kell vezetni az autós közlekedést a belvárosból.

Ez egy sziszifuszi helyzet. A József nádor tér 100 méteres körzetében ez lenne a harmadig mélygarázs. Infrastrukturális fejlesztésre lenne szükség, ami lehetővé teszi az ingázók számára a gépkocsijuk külső kerületekben való elhelyezését és tömegközlekedéssel való továbbjutását, a belső kerületek felé. Továbbá szükség lenne, az elővárosi és a közösségi közlekedés fejlesztése is.

A beruházás növelni fogja az autóval közlekedők számát így a légszennyezettség mértékét.

Környezetvédelmi szempontból semmiképp nem támogatható ez a projekt.

Budapestnek élhetőbb zöld felületre és nem betontengerre lenne szüksége.