Önálló környezetvédelmi minisztérium a Jobbik környezetvédelmi és energetikai programjában

Csaknem kétórás programbemutatón ismertettem civil szervezeteket és az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalát képviselő jelenlévőkkel a Jobbik szakpolitikusaként a környezetédelmi és energetikai célkitűzéseinket.

Jobbik környezetvédelmi programismertető

Az interaktív formában tartott esemény bevezetőjében felvázoltam a második és harmadik Orbán-kormány ámokfutását úgy a környezet -, mint a természetvédelem területén. Az önálló minisztérium szétszabdalását, a zöld ombudsmani poszt eltörlését, a hatóságok jogköreinek elvételét, teljes átszervezését, valamint a hulladékgazdálkodás totális csődjét emeltem ki többek között. Külön említettem meg, hogy ma Magyarországon kármentesítési program nincs, pedig környezetvédelmi szempontból időzített bombán ülünk a több ezer tonnányi hátrahagyott veszélyes vegyianyagok, hulladékok miatt, amivel a kormány nem foglalkozik. Egy pár napja kapott írásbeli válaszban, amely kérdésben a kiskunhalasi mérgek felszámolását sürgettem, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kereken kijelentette, addig nem nyúlnak az otthagyott hordókhoz, míg tényleges környezetszennyezés nem történik. Ez teljességgel elfogadhatatlan!

Vissza kell állítanunk a környezetvédelmet minisztériumi szintre, ezért önálló minisztériumot fogunk április után kormányra kerülve létrehozni: a neve előre láthatóan Természeti Erőforrások Minisztériuma lesz. Rendezni fogjuk a hulladékgazdálkodási problémákat, kidolgozunk egy működő azbesztmentesítési programot. Eleget teszünk annak az uniós követelésnek, hogy ivóvizeinket arzénmentesítjük.

A városok, települések képét nem betondzsungelekkel kívánjuk rontani, hanem élhetőbbé, egészségesebbé tesszük fásítási és parkosítási projektekkel. A Liget-projektet azonnal felülvizsgáljuk, csakúgy a Római-parti mobilgát ügyét.

A szennyező fizet elvét bevezetjük, de emellett összehangolt kármentesítési programot dolgozunk ki, a termékdíjat pedig arra fogjuk használni, amire hivatott lenne, környezetvédelemre.

Természetesen szó esett még vízgazdálkodási, természetvédelmi és energetikai céljainkról is, amiknek nagyon örültek a jelenlévők. Sok-sok kérdést tettek fel, igazán aktív kerekasztal beszélgetés alakult ki.

Amennyiben április 8-án a Jobbik győz,  a környezetvédelem nyer!