„Az energiapolitikában is ellenzékből fogunk kormányozni!”

Kepli Lajossal, a Jobbik környezetvédelmi és energetikai szakpolitikusával beszélgettünk egy XXI. századi párt programjáról. Ugyanis a környezet-, természetvédelem, illetve az energiapolitika minél hangsúlyosabb megjelenítése elengedhetetlen feltétele kellene lennie minden felelős parlamenti frakciónak.

A héten tartotta a Jobbik Salgótarjánban a frakcióülését. Vajon az úgynevezett zöld gondolatok is megjelennek a legerősebb ellenzéki párt programjában?

Természetesen, 2016-ban még hangsúlyosabban fog szerepelni a Jobbik politikájában a természet-, és a környezetvédelem, illetőleg az energiapolitika. De ezek a témák folyamatosan aktualitásokkal is szolgálnak. Gondoljunk akár Paksra, akár vörösiszap-katasztrófára.

Egy XXI. századi politikát követő, illetve azt megkövetelő párt politikájában elengedhetetlenül fontos a felelősségvállalás a környezetért, valamint a természeti erőforrások fenntartható felhasználásáért. Mindezeknek idén még hangsúlyosabb szerepet szánunk a parlamenti munkánk folyamán.

A Jobbik számára prioritást élvez a hazánk környezeti állapota, természeti erőforrásainak fenntartható felhasználása, a termőföld védelme - s nemcsak az oligarchákkal, hanem a helytelen, felelőtlen agrárgazdálkodással szemben is.

Kis képzavarral élve, Paks körül egyre fogy a levegő.

Válóban, egyre bizonytalanabbá válik a paksi kapacitásbővítés megvalósulása. A helyzetet csak tovább súlyosbítja, hogy az Orbán-kormány nem rendelkezik alternatívával.

A Jobbik kiáll Paks II mellett, azonban annyira megváltozott a nemzetközi helyzet, hogy muszáj számos körülményt figyelembe vennünk. S ennek csak az egyik része, hogy a nagyhatalmak közti geopolitikai játszma feszültebbé vált. A támadások már nemcsak Brüsszelből érkeznek, de most már Ausztria is felszólalt a beruházás ellen. Ennyi üzemeltetési, megvalósítási kockázat egyáltalán nem szerencsés egy atomerőmű esetében.

Ugyanakkor nemcsak a megújuló energiaforrásokra nem írnak ki pályázatot, de elmaradnak a lakossági energia-hatékonysági beruházások támogatásai is.

Mindezeket együttvéve ki kell jelentenünk, ha az Orbán-kormány nem hajlandó rá, akkor a Jobbik az energiapolitikában is ellenzékből fog kormányozni.

Bürokráciacsökkentés címén több állami háttérintézményt is megszüntetne a kormány, ezzel végleg leépítve a hazai környezetvédelem szakmai bázisát. Mi erről a véleménye?

A háttérintézmények bezárása egy folyamat következő állomása. A környezetvédelmi, vízügyi és egyéb kapcsolódó ágazatok leépítése eddig is hihetetlen mérettű adatvesztést eredményeztek, azonban az országos zöldhatóság megszüntetésével az utolsó még függetlennek mondható állami szervet is eltüntetik a Fidesz-hátterű nagyberuházók útjából, amely szakmai szempontból, legalább másodfokon ellent mondott a kormányhivatalokban meghozott döntéseknek.

Ha az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőséget valóban bedarálják, akkor Fazekas Sándor lesz a magyar környezetvédelem ura... Ezután mi következik? A nemzeti parkok megszüntetése?!

Sarkadi-Illyés Csaba