Ennyit ér tíz ember élete?

Felháborítónak, megdöbbentőnek és elképesztőnek tartom a vörösiszap-perben született felmentő ítéletet, úgy is mint a katasztrófa körülményeinek vizsgálatára létrehozott korábbi parlamenti bizottság elnöke.

A bizottság már évekkel ezelőtt bebizonyította jelentésében, hogy "a Mal Zrt. vezetőit egyértelmű felelősség terheli azért, hogy ekkora mennyiségű lúg volt a tározóban", amelynek kiömlése tíz ember halálát és a milliárdos anyagi károkat okozta. Nincs a világon ország, ahol ilyen katasztrófának ne lenne felelőse.

Remélem, hogy az ügyészség fellebbezése nyomán másodfokon megfelelően szigorú ítéletet, letöltendő börtönbüntetést hoznak. Csak ez az elfogadható, a felmentő ítélet semmiképpen sem! A továbbiakban is minden fórumon hallatni fogom a hangom. Ma azt láttuk, hogy az igazságszolgáltatás csapta arcul az igazságot, ami egy jogállamban egész egyszerűen elképesztő. Ma a tárgyalóteremből az ítélet elleni tiltakozásom nyomán kivezettek, a bíróság épületéből is kiutasítottak, mintha én lennék a bűnöző.

Az általam vezetett, 2010 decemberétől 2012 márciusáig működő parlamenti vizsgálóbizottság olyan megalapozott döntést hozott a parlament teljes, szinte egyhangú támogatásával, amely a katasztrófa okai és a felelősség kérdésében teljesen egybehangzott az ügyészség által a tárgyalások kezdetekor benyújtott vádirattal.

A vizsgálóbizottság jelentése szerint a Mal Zrt. első számú vezetői az egyértelmű felelősei a katasztrófának, hiszen nem tartották be a technológiai előírásokat, olyan mennyiségű lúgot juttattak ki a vörösiszap-tározó kazettára, amelynek a töredéke sem lehetett volna ott. Ezzel a tározót olyan terhelésnek tették ki, ami miatt átszakadt a gát. Az engedélyező és ellenőrző hatóságokat is másodlagos felelősség terheli, mint mindenkit, aki ezt a technológiai fegyelemsértést figyelmen kívül hagyta.

Kepli Lajos