Fizetős nyolcas?

Veszprém fideszes alpolgármestere, Némedi Lajos Inforádiónak adott interjújában kitérő választ ("Nem fogok erre a kérdésre válaszolni" - a szerk.) adott arra a kérdésre, fizetős lesz-e a 8-as főút a jövőben.

A Jobbik számára ez egyértelműen azt jelenti: fizetőssé fogják tenni a főutat, ami óriási probléma a megyei lakosságnak, a közép-dunántúliaknak, és elfogadhatatlan a Jobbik számára is - mondta Kepli Lajos.

A Jobbik országgyűlési képviselője szerint állampolgári alapjogokba ütközik az útdíjfizetési rendszer kiterjesztése, ezért a párt népszavazást kezdeményez az ügyben.

Kepli Lajos kiemelte: árulkodó, hogy a veszprémi időközi választások - hiszen Lasztovicza Jenő sajnálatos halála miatt már két voksolás is lesz - előtt így lebegtetik a kérdést, majd utána jön a bejelentés: fizetős lesz a főút.

Hozzátette: az M7-es Veszprém megyei szakaszát is fizetőssé tették, holott az autópálya e rövid szakaszán mindössze egyetlen lehajtó található, így gyakorlatilag értelmezhetetlen megyei szakaszról beszélni.

A párt szakpolitikusa bejelentette: "keresztbe fognak feküdni ennek" annak érdekében, hogy a kormány meghátráljon. Látható, hogy az útdíj nincs kőbe vésve, hiszen például az M30-as újbóli ingyenessé tétele is bizonyítja, kellő nyomásgyakorlással a kormányt visszavonulásra lehet késztetni e kérdésben.

A 8-as főútról tudni kell, hogy Székesfehérvár, Várpalota és Veszprém között rendkívül intenzív forgalma van, a régió közlekedésében kulcsfontosságú. Amennyiben fizetőssé teszi a kormány, azzal rengeteg települést és nagyvárost, valamint egész Közép-Dunántúlt lehetetleníti el, hiszen így csak fizetős útvonalon lehet elérni azt - mondta Kepli.

A Veszprém Televízió felvétele a sajtótájékoztatóról itt tekinthető meg.