A Jobbik EP delegációja a klímaváltozásról

2010. május 6-án Brüsszelben, az Európai Parlament plenáris ülésén került szavazásra az Európai Bizottság "Fehér Könyv, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás: egy európai fellépési keret felé" előterjesztése, amit a Jobbik Magyarországért Mozgalom EP delegációja megszavazott.

A Jobbik környezetvédelmi kabinetje és az EP delegáció között történt szakmai konzultáció eredményeképpen a Jobbik fontosnak tartja leszögezni, hogy közös felelősségünk a klímaváltozás hatásainak csökkentése és a szén-dioxid kibocsátásának radikális mérséklése. A szén-dioxid kibocsátás mérséklése egyebek mellett gazdaságossági és egészségügyi szempontból is előnyös.

A nemzetközi szinten történő koordinálás kétségtelen fontossága mellett elsősorban regionális és helyi szinten szükséges a szabályozás, amelyre egy átfogó stratégia 2012-ig történő kidolgozására van szükség. A mezőgazdaság és az erdők érintettségének vizsgálatán kívül nagyon fontos a vízpazarlás szigorú megfékezése, a biológiai sokféleség és a vízgazdálkodás területeinek szabályozása.

A Fehér könyv emellett tagállami feladattá tenné az infrastruktúrák, például a közlekedési és energiahálózatok védelmét a klímaváltozás miatti időjárás változás hatásai ellen.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom EP delegációjának véleménye szerint a kezdeményezés egy valós és fontos célt szolgál, a benne foglalt elképzelések megvalósulásuk esetén valóban hozzájárulhatnak a klímaváltozás hatásainak csökkentéséhez.

Morvai Krisztina EP-képviselő (Jobbik)
Szegedi Csanád EP-képviselő
(Jobbik)