Klímacsúcs: ameddig a döntéshozóink csak az aktuális választásokig látnak el, nem lesz változás

Kepli Lajossal, a Jobbik környezetvédelmi és energetikai szakpolitikusával készülő interjú-sorozatunkban ezúttal a párizsi klímacsúcsról beszélgettünk. Vajon mikor lehet majd zöldkampánnyal is választást nyerni?

Milyen eredményt vár a párizsi klímacsúcstól?

Sajnos volt már arra példa, amikor nagy reményekkel, lelkesedéssel vártunk egy-egy klímacsúcsot, mégis érdemi eredmény nélkül zárult. A megállapodást csak tovább súlyosbítja az a tény, hogy a jelenlegi politikai helyzet finoman szólva is terhelt és feszült.

Ugyanakkor fontos aláhúzni, hogy Párizsban már kiemelt fontossággal kell kezelni az alkalmazkodás kérdését is, hiszen abban sem lehetünk egészen biztosak, hogy a legradikálisabb forgatókönyv mellett megállítható-e egyáltalán a klímaváltozás.

Fel kell készülni az egyre szélsőségesebb időjárás agráriumra, társadalomra és gazdaságra mért negatív hatásaira, a globális összefogásnak erre kell vonatkoznia.

A mondás szerint zöldkampánnyal nem lehet választásokat nyerni. Ön szerint ez meddig lesz így?

Az egész világ átalakulóban van, igaz azt nem tudhatjuk még, hogy jó vagy rossz irányba visz az utunk. Viszont azt mindenkinek muszáj megértenie, hogy a XX. századra jellemző, növekedést és GDP-t istenítő társadalmi berendezkedésnek vége.

Nyilván, az lenne az üdvözítő, ha a környezettudatosság nem a kormányprogram egy szegregált eleme lenne, hanem a közélet és a politika általános jellemzőjeként szerepelne a köztudatban, de félő, az emberiségnek még érnie kell az új gondolatokra.

De mintha a COP21 más lenne, hiszen Putyintól, Obamáig mindenki ott volt a megnyitón.

Igen, ha csak a szavak szintjén is, de a világ nagyhatalmainak vezetői síkra szálltak a klímánk védelmében. Ugyanakkor addig nem lesz kézzelfogható eredménye ennek a küzdelemnek, ameddig konkrétumok híján csak szívbemarkoló szólamokat hallunk.

Most Áder Jánosra céloz?

Miközben a magyar államfő az unokáiról beszélt Párizsban, itthon eddig még nem szólalt fel fenntarthatósági, környezetvédelmi kérdésekben.

Egy olyan ország köztársasági elnöke mondott beszédet a klímacsúcson, amelyben 2010 után tudatosan verte szét az Orbán-kormány az intézményesített környezetvédelmet, ahol nem írnak ki szélerőmű-projekteket, ahol a rezsicsökkentést felülről erőltetve, a hatósági árakkal machinálva (kampányfogásnak használva) vezénylik le, és nem támogatják a lakosság energiahatékonysági beruházásait. A földprivatizációról nem is beszélve.

Persze, ilyen mentalitású politikust más országokban is találhatunk, így megállapítható, hogy ameddig a döntéshozóink csak az aktuális választásokig látnak el, néznek előre, addig nem lesz változás.

Sarkadi-Illyés Csaba