Paks 2: Brüsszel, Budapest és Moszkva közös felelőssége

Kepli Lajossal, a Jobbik környezetvédelmi és energetikai szakpolitikusával készülő interjú-sorozatunkban ezúttal Paks 2-ről beszélgettünk.

Mint ismert, Brüsszel három támadást is indított a projekt ellen, miközben nem lehet eltekinteni az Orbán-kormány óriási hibáitól sem.

Csapjunk a közepébe, ki a hunyó ebben az ügyben?

Az, hogy az Orbán-kormány pályáztatás nélkül kötötte meg a Gazprommal a nukleáriskapacitás bővítésre szóló szerződést, és emiatt az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított hazánk ellen, az egyértelműen a Fidesz-kabinet felelőssége. Azzal egyetértünk, hogy célszerű és ésszerű is orosz technológiára és szaktudásra alapozni Paks 2-t, sőt ez egy nemzetbiztonsági kérdés is, azonban az értelmetlen és felesleges titkolózásra már akkor felhívtuk a Fidesz figyelmét.

A Jobbik kezdetektől fogva magyar szakemberek vezetésével képzelte el a paksi bővítést, ezért sem támogatta, amikor az Orbán-kormány német menedzsmentet ültetett volna az atomerőműbe.

Ugyanakkor nem feledkezhetünk meg a körülöttünk zajló geopolitikai játszmákról sem.

Ez így igaz, Brüsszel ebben az ügyben egyértelműen Washington üzleti érdekeit képviseli. De a nagyhatalmak energiapolitikai háborúját hazánk már a földgázszektorban is megszenvedte. Ha egy kicsit figyelmesebbek vagyunk, fel kellett már tűnnie, hogy Oroszország sem olyan hangos, lelkes a paksi bővítés kapcsán. Az utóbbi időben nem hallani a projekt kapcsán semmit az orosz féltől, ezt pedig magyarázhatjuk a világpolitikai helyzet megváltozásával is.

Látni kell, Moszkva helyzete átértékelődött, már nem olyan fontos számára Paks, és a magyar piac. Erre utalhat az Északi Áramlat ikertestvére érdekében létrejött Moszkva-Berlin tengely. Félő, hogy a földgázszerződés oltárán egyszerűen feláldozták a paksi szerepvállalást. Ezzel párhuzamosan Oroszországot a dinamikusan fejlődő keleti piacok is csábítják.

A politikai tér megváltozására utalhatnak azok a Fidesznek tulajdonított kiszólások is, melyek szerint már a kormánynak is kínossá volt az orosz kapcsolat.

Elképzelhető, ugyanakkor a Fidesz tudhatta volna a szerződés megkötésekor, hogy ez a gyakorlat szembe megy az Európai Unió szabályaival. Ezzel tisztában kellett lenniük! Éppen ezért szakmai szempontból ez egy óriási blama. S nem a bővítés ténye miatt, hanem az azt övező sunnyogás, titkolózás és dilettantizmus okán jelenthetjük ki, hogy ez egy elhibázott, politikai döntés volt.

S az már csak a hab a tortán, hogy az egész Paks 2-t körbe lengte a korrupciógyanú. Nehéz elképzelni, hogy a Fideszt és a gazdasági holdudvarát ne érdekelte volna ez a 12 milliárd dolláros üzlet. S akkor ideje feltenni azt a kérdést is, ha a Fidesz tudta, hogy elbukják a tendert, akkor milyen indokkal költöttek el eddig is milliárdokat?

Milyen következményekkel jár Paks 2 kiesése, csúszása?

Ha a kérdés arra vonatkozik, hogy a döntésnek milyen hatásai lesznek hazánk energiaellátására, akkor azt kell mondanom, hogy mivel a Fidesz évek óta jegeli a megújuló pályázatokat, és mivel az erőművi kapacitásunk folyamatosan csökken, tovább fog nőni az energiaimport-függőségünk, nemzetközi kitettségünk.

Ha viszont arra kíváncsi, hogy milyen következményei lesznek a magyar belpolitikára annak, ha Brüsszel megfúrja Paks bővítését, akkor reményeink szerint meg lesznek nevezve a kudarcért felelős hazai döntéshozók!

Sarkadi-Illyés Csaba

zöldválasz.hu