Politikától az önkéntességig

Kepli Lajossal, a Jobbik környezetvédelmi és energetikai szakpolitikusával készülő interjú-sorozatunkban az önkéntességről és a siófoki meteorológiai szolgálatról beszéltünk.

Zöld Válasz: Állatmenhelyre látogatott a héten valamint közérdekű tevékenységet látott el. Milyen gyakran végez, önkéntes munkát?

Kepli Lajos: Igyekszem havi egy napot önkéntes munkával tölteni.

Zöld Válasz: Mennyire összeegyeztethető a politikai szerepvállalás az önkéntességgel?

Kepli Lajos: Az elmúlt hetek folyamán többféle munkát is végeztem. Állatmenhelyre látogattam, parkot gondoztam.

Képviselőként úgy tudunk hitelesen beszélni társadalmi csoportok munkáját érintő kérdésekről, ha egy kis időre is, de belevonjuk magunkat munkájukba. Az önkéntesség erről is szól. Különböző helyszínekre látogatunk és az ott dolgozókkal közösen végezzük a munkát. Mi nem csak a parlamentből ülve beszélünk az emberek problémáiról.

A héten egy várpalotai kutyamenhelyre látogattam, amit egy egyesület működtet kis anyagi forrásból. Ezek az állatok rengeteg szeretetet kapnak a gondozóiktól. Sok esetben állatkínzók karmából kimentve.

Próbáltunk mi is hozzájárulni a munkájukhoz. Tereprendezést végeztünk és kisebb nagyobb hibák kijavításában is részt vettünk.

Fontos kiemelni, nagyon sokan végeznek manapság Magyarországon állatvédelmi tevékenységet. Az államnak viszont sokkal több anyagi fordítást kellene ezeknek a szervezeteknek biztosítaniuk.

Szigorúbb feltételekhez kellene kötni a kutyák tartását és tenyésztését. Legtöbb esetben a zug tenyésztőktől egyenes út vezet az állatviadalokhoz.

Zöld Válasz: Magánérdek miatt veszélyben a balatoni viharjelzés – olvasható a facebook oldalán. Kik és mivel veszélyeztetik a meteorológiai szolgálat siófoki obszervatóriumát?

Kepli Lajos: A siófoki meteorológiai állomás obszervatóriuma mellé egy magán befektető családi házat szeretne építeni.

Veszélyeztetve a műszerek mérési pontosságát, valamint az újonnan vett adatok nem lesznek összehasonlíthatóak a régebbiekkel. Így a klímaváltozás hatása is nehezen követhető.

A telek úgy került magántulajdonba, hogy a meteorológiai állomást, nem értesítették az eladásról.

A magánérdek ismét a közérdek felé került.

50 évvel ezelőtt, a Balatonba benyúló feltöltést hoztak létre, félsziget formájában így az állomás zavartalanul működhetett. Az évek folyamán szállodák és egyéb létesítmények épültek köré, jelentősen befolyásolva környezetét, de nem ilyen közvetett módon.

A balatoni viharjelzés is veszélybe kerülhet, milliárdos károkat okozva a gazdaságnak és a turizmusnak. A légkör teljesen bizonytalanul viselkedik, perceken múlhatnak emberéletek, ha nem kapcsolják be időben a viharjelzésekre szolgáló berendezéseket, melyek folyamatosan modellezik a légkör változásait.