Vörösiszap - ítélet helyett cinizmus, és üres fenyegetőzés

Kepli Lajossal, a Jobbik környezetvédelmi és energetikai szakpolitikusával készülő interjú-sorozatunkban az elmúlt héten folytatódó vörösiszap-perről beszélgettünk, de szóba került az Északi Áramlat II. is.

Majdnem pontosan 5 évvel a tragédia után még mindig nincs ítélet a vörösiszap-perben. A héten a vádlottak szólalhattak fel az utolsó szó jogán. Ön milyen ítéletre számít?

Felháborító, és - legalábbis a nemzetközi jogban - példátlan, hogy 5 év alatt, egy ilyen horderejű ügyben nem született még csak elsőfokú ítélet sem. Ez a magyar igazságszolgáltatás és a kormányzat együttes felelőssége. Ugyanakkor, az elmúlt időszak ügyvédi, ügyészi nyilatkozatait figyelve, nem számíthatunk semmilyen elrettentő ítéletre, és nem reménykedhetünk letöltendő börtönbüntetés kiszabásában sem. Egyre súlytalanabbá válik ez a bírósági eljárás.

Azt viszont ne felejtsük el, a vörösiszap-katasztrófa 10 halálos áldozatot követelt, százak sérültek meg, emberi sorsok törtek össze, miközben a költségvetésből több milliárd forintot kellett a kármentésre fordítani.

Az elsőrendű vádlott, bizonyos "B.Z." az utolsó szó jogán elmondta, egyetlen vádpontban sem érzi magát bűnösnek, és "ma már sokkal inkább tekinti magát ártatlannak, mint bármikor is". Egyetért ezzel a kijelentéssel?

Elég vastag bőrre van szükség ahhoz, hogy ártatlannak vallja magát, főleg úgy, hogy ő volt akkor a Mal Zrt. felelős vezetője, amikor a tragédia bekövetkezett. Ha elfogadjuk a vádlott jogi képviselőjének, Bánáti Jánosnak az érvelését, miszerint azért szakadt át a zagytározó gátja, mert 1700-ban arra folyt a Torna-patak, akkor is tény, hogy B.Z. működése alatt felhalmozott vörösiszap árasztotta el Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. Ezért pedig mindenképpen vállalnia kell a felelősséget.

Kijelentés óriási adag cinizmust feltételez. Így mutatta meg a közvélemény számára, hogy 5 évvel a tragédia után is itt van, vígan éli az életét, bármilyen negatív következmény nélkül.

Ha már szóba került Bánáti János. Az ügyvéd a sajtónak azt nyilatkozta, hogy "Kepli Lajos kijelentése egyértelmű rágalmazás, éppen ezért megindítható a képviselő ellen a büntető eljárás és a személyiségi jogi per". Eljött az igazság pillanata?

Nem állok félre, és ha valóban feljelentenek, lemondok képviselői mentelmi jogomról. A katasztrófa okait vizsgáló parlamenti bizottság egykori elnökeként, a feltárt adatok, információk alapján most is vállalom: a gátszakadást előre lehetett volna jelezni, a Mal Zrt. vezetése elérhetetlen volt a katasztrófa után, illetve a tározó túltöltött volt. Isten bocsásson meg, de az eltelt 5 évben sem változott meg a véleményem, a 10 halálos áldozatot a cég profitéhsége követelte.

Természetesen, nem riadok meg semmilyen fenyegetéstől, és véleményem szerint ebből a perből csak ők jöhetnek ki vesztesen. Már csak a közvélemény szemében is.

Robert Fico szlovák kormányfő egy csütörtöki sajtótájékoztatón az Északi Áramlat II. megállapodás kapcsán kifejtette, hogy "hülyét csinálnak belőlünk". Az Orbán-kormány részéről ugyanakkor még nem hallottunk kritikát az orosz-német paktumról.

Az Európai Uniónak egyetlen célja volt az Északi Áramlat II.-vel, hogy a régiónkat továbbra is gyarmati sorban tartsa, és a multinacionális cégek összeszerelő-üzemeként funkcionáljon. Az orosz-német paktummal Kelet-Közép Európa ismét az EU perifériájára szorult

Ez is azt bizonyítja, hogy határozott magyar külképviseletre lenne szükség, hiszen Brüsszelben közösen kellene képviselni a térség érdekeit a visegrádi országoknak, Bulgáriával és Romániával kiegészülve, ami már a történelmi hagyományok miatt sem egyszerű feladat.

Mindenesetre, az Orbán-kormány ebben is látványosan csődöt mondott.

Sarkady-Ilyés Csaba