Vizet a Dunába: Parlamenti bizottság ülésezik Dunakilitin

Október 9-én Dunakilitin tart ülést a parlament Fenntartható fejlődés bizottsága: a téma a Kisalföld által az Öreg-Duna és a Mosoni-Duna érdekében elindított népi kezdeményezés lesz.

Az ülésen a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület, a Pisztráng Kör és a Reflex mellett többek közt a Duna Charta, a Védegylet és a WWF is szót kap. Az ülés várhatóan Németh József regionális vízügyi igazgató tájékoztatójával és Szammer István, a szigetközi Öreg-Duna és a Mosoni-Duna vízgazdálkodási kérdéseinek megvitatása érdekében népi kezdeményezést elindító Lapcom kft. ügyvezető igazgatójának előadásával kezdődik.

A továbbiakban a civil szervezetek kapnak lehetőséget álláspontjuk bemutatására mintegy 7–10 percben.

Rajtuk kívül a Magyar Tudományos Akadémia szigetközi munkacsoportja, valamint a Fertő–Hanság Nemzeti Park képviselője tarthatja meg előadását. Az ülésre szigetközi polgármestereket is meghívtak, így a dunakiliti Szokoli Sándort és a dunaszegi Babos Attilát, valamint Győr és Mosonmagyaróvár városvezetőjét: ők az esetlegesen felmerülő kérdésekre válaszolhatnak. Az ülésen a bizottság ajánlást fogalmaz meg a népi kezdeményezésben feltett kérdésről a parlament számára, majd a vízügyi igazgató vezetésével szigetközi bejárásra indulnak. Nagy István mosonmagyaróvári polgármester is ott lesz az ülésen, s köszönti majd a vendégeket. „Örülök, hogy itt tartja ülését a bizottság, hisz az volt a célunk, hogy bemutassuk a Szigetköz jelenlegi állapotát. Szeretném, ha az ülésen a szakmai érvek bontakoznának ki, s nem a politikai vélemények: a tények úgyis önmagukért beszélnek" – mondta.

Az Országgyűlés elnöke az első őszi parlamenti ülésnapon jelentette be: az Országgyűlés tárgysorozatába került a szigetközi Öreg-Duna-meder és a győri Mosoni-Duna vízgazdálkodási megoldásainak megvitatásáról szóló népi kezdeményezés. Ezt követően a Fenntartható fejlődés bizottságát jelölték ki annak megtárgyalására, s a parlament számára ajánlás megfogalmazására.

kisalfold.hu