A fidesz kétszínű klímapolitikája

Megérkeztek a világ állam- és kormányfői Párizsba, az ENSZ klímavédelmi konferenciájára. Velük együtt Áder János köztársasági elnök, aki Magyarországot képviseli az eseményen. Tőle megszokott módon a környezeti, klímaváltozási kérdések iránt rendkívüli fogékonyságot mutató beszédet mondott. Érzelmi húrokat pendített meg, amikor meg nem született unokájával folytat képzeletbeli beszélgetést arról, mit nem tettek meg ők a mában, bolygónk védelmében. Megnyugtatóan dőlhetünk hátra: kormányunk a globális felmelegedés elleni küzdelem élharcosa, minden energiát bevetve küzd azért, hogy bolygónk unokáink számára is élhető maradjon. Ja, nem.

Ezeket a sorokat Kepli Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője írta hétfői közleményében.

Az írás úgy folytatódik, hogy a valóságban óriási kettősség tapasztalható a fideszes köztársasági elnök nemzetközi fórumokon elhangzó beszédei és a Fidesz-kormány tettei között. Miközben Áder a klímaváltozást okozó gázok kibocsátásának radikális csökkentése mellett kampányol világszerte, közben idehaza nem emel egyetlen szót sem a Fidesz-kormány ezzel ellentétes politikája miatt. Nem zavarja a napelemek megadóztatása, nem zavarja a lakossági energiahatékonysági pályázatok önkényes megszüntetése, nem zavarta az elmúlt években a hazai környezetvédelem fokozatos leépülése, a szélerőmű-fejlesztések elmaradása.

A rendszerváltás után huszonöt évvel még mindig a szocialista nagyipar leépülése miatt bekövetkező környezeti állapot javulás az egyetlen eredmény, amit fel tudnak mutatni. A költségvetésben egyre kevesebb a környezetvédelmi forrás, az erre szolgáló EU-s források jelentős része is különböző korrupciós csatornákon tűnik el – fogalmazott Kepli Lajos.

A Jobbik szerint a klímaváltozás rendkívül komoly probléma a migráció, az élelmezés, a természeti katasztrófák szempontjából Magyarország jövőjére nézve is. Nekünk itthon kell felkészülnünk a változásokra: vizeink megtartásával, energiaellátásunk decentralizációjával és megújuló alapúvá tételével, energiafelhasználásunk csökkentésével és egy sor más valódi intézkedéssel. Semmi esetre sem üres szóvirágokkal egy amúgy is kétes eredményekkel kecsegtető világkonferencián. Mi tartjuk magunkat a környezetvédelem alaptételéhez: gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan. Itthon Magyarország jövőjéért cselekszünk! - írta a nemzeti párt képviselője.

alfahir.hu