Kepli Lajossal, a Jobbik környezetvédelmi és energetikai szakpolitikusával készülő interjú-sorozatunkban ezúttal arról beszélgetünk, hogy miért nem jó ötlet feláldozni hazánk nukleáris biztonságát a rezsicsökkentés oltárán, de persze szóba kerülnek a hétfőn kezdődő földárverések is.

Mi lesz veled, rezsicsökkentés?

A Fidesz leglátványosabb kampányeleméhez, a rezsicsökkentéshez forrást kell találnia az Orbán-kormánynak, ugyanis a rezsicsökkentést a hatósági ár miatt Brüsszel nemsokára el fogja csapni, ugyanakkor a jelenlegi struktúra amúgy önmagában is fenntarthatatlan.

Mivel ki kell vezetni a hatósági áron történő szolgáltatást, ezért a termelői oldalon kell kigazdálkodni a rezsicsökkentést. Erre jött az a "zseniális" kormányzati ötlet, hogy a Habony-művek kampányfegyverét a nukleáris alapon keresztül finanszíroznák.

Ha ugyanis Paks 1 nukleáris alapba történő befizetéseit felfüggesztik, a villamos áram önköltségi ára csökken.

Miért baj, ha hozzányúlunk ehhez az pénzkészlethez?

A nukleáris alapban gyűjtött pénz - ahogy az a vonatkozó törvényben is szerepel - az atomerőmű leszerelésének biztosítására, illetve esetleges havaria helyzet elhárítására szolgál.

Bár a Jobbik támogatja a kapacitásbővítést, azzal azonban tisztában kell lenni, hogy az atomenergia nem játék, mi is tudjuk, hogy rejt veszélyeket, éppen ezért elfogadhatatlan, hogy a Fidesz rezsicsökkentése a paksi atomerőmű karbantartásának kárára valósuljon meg.

Említette azt is, hogy egyébként is fenntarthatatlan ez a struktúra. Ezt mire alapozza?

A Jobbik már a kezdetektől azt javasolja, hogy a valódi rezsicsökkentéshez elengedhetetlenek az energia-hatékonysági beruházások. Nagy igazság: a legolcsóbb energia, a meg nem termelt, el nem fogyasztott energia.

A lakossági energiahatékonysági beruházások nemcsak új munkahelyeket teremtenének, de valódi, hosszú távú, illetőleg fenntartható (és Brüsszel számára is elfogadható) rezsicsökkentést jelentene, amely végső soron hazánk energiaimport-kitettségét is csökkentené.

Sajnálatos módon, az Orbán-kormány nem vette figyelembe a szakmai javaslatainkat, inkább a nukleáris alaphoz nyúl.

Két nap és kezdődnek a földárverések, s a licitáláshoz már nem szükséges magyar állampolgársággal rendelkezni.

Most már lassan mindenki számára világossá kell, hogy váljon, a Fidesz hazudott, amikor a helyi gazdálkodók érdekeiről beszélt.

A magyar termőföld a kérges tenyerű gazdák helyett a kérges lelkű oligarcháké lesz.

A XXI. század egyik, ha nem a legnagyobb kihívása a globális szintű élelmezési válság lesz. Az élelmiszertermelésre alkalmas, sajnos egyre inkább csökkenő területű termőföld az aranynál is többet fog érni.

Valószínűleg akkor fogja mindeni megérteni, hogy mekkora nemzet elleni bűn volt a megmaradt közösségi tulajdont is kijátszani a fideszes oligarcháknak.

Sarkadi-Illyés Csaba

zoldvalasz.hu