A márkushegyi bánya bezárása ellen tüntetett a Jobbik

Egy koporsót vitt végig Oroszlány főutcáján szerda este a Jobbik, majd városközpontban a bányász emlékmű talapzatára helyezte, így tiltakozva a márkushegyi bánya év végi bezárása ellen. 

Vona Gábor Jobbik-elnök levélben köszöntötte a résztvevőket. Azt írta, hogy az ország utolsó mélyművelésű bányájának bezárása nem egy a sok bezárás közül, egy szakma halálát jelentheti. A Jobbik programjában kiemelt helyen szerepelt a hazai szénbányászat újjáélesztése. A földtani vagyon alapján kijelenthető, hogy a legnagyobb lehetősége a szénbányászat fellendítésének van - hangsúlyozta.

ghkVona Gábor levelét Kepli Lajos jobbikos országgyűlési képviselője olvasta fel, majd emlékeztetett arra, hogy pártja az elsők között emelt szót a bánya bezárása ellen és 2011-ben szenet borítottak a nemrég elhunyt Kapolyi László budai villája elé, aki spekulatív áramvásárlási szerződésekkel 2008-ban a csőd közelébe sodorta a Vértesi Erőművet és a márkushegyi bányát.

Kepli Lajos szólt arról is, hogy másfél hónappal a tervezett bezárás előtt még új frontot nyitottak a bányában, ezt is azt jelzi, hogy van még szén a föld alatt.
Újraindították a vájárképzést, ahol valószínűleg a német szénbányászoknak képzünk majd vájárokat. Amikor nálunk bezárják a bányákat, Németországban újranyitják azokat - mondta Apáti István, a Jobbik alelnöke.

ghjkHozzátette, a bánya bezárását egy 10-15 ezres párt és 23 jobbikos képviselő nem tudja megakadályozni. Ez a kormány csak erőből és létszámból ért, ez a gyenge pontjuk, ezt kell ütni, hogy térde kényszerítsük őket - jelentette ki.

hjkhjkfghjbgfhjkl

MTI - alfahir.hu