Paks II – Átláthatóságot, szakmai döntést, a térség gazdasági fölemelését sürgeti a Jobbik

Közös sajtótájékoztatót tartottam Suhajda Krisztiánnal, Bács-Kiskun megye 3. számú választókerületének országgyűlési képviselőjelöltjével. A téma a Jobbik álláspontja a Paks 2 projekttelkapcsolatban, illetve az erőmű térségének kiemelt gazdasági övezetté nyilvánításának szándéka volt. Leszögeztem, hogy továbbra sem ellenezzük elviekben az atomenergia felhasználását, de bármilyen jövőbeli döntést meg kell előznie az átláthatóság igényének.

 

Kepli Lajos sajtótájékoztatója Paks 2-ről

 

 

A sajtótájékoztatót Suhajda Krisztián kezdte, aki elmondta, hogy ez a terület Fejér megye déi, Tolna megye északi, középső és keleti oldalát, illetve Bács-Kiskun megye nyugati részét jelenti.E területeket az erőmű-beruházás megfelelő politikai akarattal párosulva fejlődő pályára állíthatja. Ennek érdekében 

A JOBBIK A PAKSI ATOMERŐMŰ 35 KILOMÉTERES KÖRZETÉT KIEMELT GAZDASÁGI ÖVEZETTÉ SZERETNÉ NYILVÁNÍTTATNI.

Ezt a következőképp valósítanánk meg:

Az itt legalább három éve működő vállalkozásokat kedvezmények illetnék meg munkahelyteremtéshez, telephelyvásárláshoz és -bővítéshez. E kedvezmények a vissza nem térítendő támogatástól a kedvezményes hitelig terjedhetnének.
A kedvezmények az építkezésre szerződött beszállítókat, velük együttműködőket illetnék meg, ami által fejlődési lehetőséghez jutnának a helyi vállalkozások.

A hídépítés kapcsán azt mondta Suhajda Krisztián, hogy a kapcsolódó mellékúthálózat fejlesztése is fontos feladat. Ebből is kiemelte a Foktő-Dunapataj útvonal fejlesztését.

SUHAJDA A CÉLOK KÖZT NEVEZTE MEG A SOLT–DUNAPATAJ–KALOCSA VASÚTVONAL FEJLESZTÉSÉT, ILLETVE KIÉPÍTÉSÉT IS. 

A vonal jelenleg Dunapatajig ér el, miközben a meglévő, Kalocsa–Kiskőrös vonalon is csak teherforgalom bonyolódik. Suhajda Krisztián úgy vélte, ezt a szárnyvonalat is vissza kellene állítani a személyforgalom számára.

A képviselőjelölt reményei szerint az erőmű építésében részt vevő vállalkozások a beruházás lezárulta után is itt maradnak majd, hozzájárulva a térség gazdasági erejéhez.

A sajtótájékoztató második felében, mint a  Jobbik környezetvédelmi és energiaügyi szakpolitikusa tájékoztattam a sajtót a párt álláspontjáról Paks 2 ügyében.

A Jobbik kezdeti támogatását megingatta a szerződések titkosítása. Emiatt nem világos, hogy pontosan mit, és milyen feltételekkel vállalt az Orbán kormány az Oroszországgal kötött nemzetközi megállapodásban, így nem világos az sem – ami fokozottan érinti a térségben élőket –, hogy miként valósul majd meg a 40%-os magyar beszállítói arány.

 

"Jelen pillanatban nem látjuk azokat a tőkeerős és a feltételeket teljesíteni képes kisvállalkozókat, akik ezt a 40%-os beszállítói arányt meg tudnák valósítani."

Sok százmilliós, milliárdos beruházásról beszélünk már csak egy-egy munkafázis kapcsán is, amiből a 40%-os hányad is többszázmilliós nagyságrendű tétel lehet. Összességében milliárdos nagyságrendű az a munka, amelye magyar vállalkozások elnyerhetnének, azonban hazánkban súlyos munkaerőhiánytól szenvednek a vállalkozások, és sokszor a fönnmaradásáért küzdenek.

"Ezért nem tudjuk, hogy hogyan képzeli a korményzat azt, hogy ezek a vállalkozások majd teljesíteni tudják azokat a feltételeket, amelyeket az orosz fél szab meg számukra."

– fejtettem ki, hozzátéve, hogy a szerződés szerint, ha a feltételeket nem teljesítik a magyar vállalkozók, akkor ezt a beszállítói hányadot is külföldi cégek szerezhetik meg, holott az volna az érdekünk, hogy amennyiben megvalósul a beruházás, akkor hazánk fejlődését szolgálja. Emellett azt is hangsúlyoztam:

Ez a térség, amely a bővítés esetleges hátrányát is szenvedi, az előnyeiből is kiemelten kell, hogy részesüljön!

 

A hídépítés szándéknak örültem, de a rávezető úthálózat fejlesztése, az infrastrukturális fejlesztések is fontosak, mert hozzájárulnak az itteni vállalkozások megerősödéséhez, ezáltal a terület népességmegtartó képességét is javítaná. Így nem kellene elvándorolni a fiataloknak. Az erőműnek az energiatermelés mellett épp ez volna a szerepe, hogy élénkítse a gazdaságot, az építkezés új munkahelyeket hozzon létre, magával hozva a térség fejlődését.

A beruházás most kezdődő munkálatait „látványpékségnek” tudom aposztrofálni.

"Ha évek óta húzódik, miért pont most, egy hónappal a választások előtt?"

– tettem föl a kérdést, hozzátéve hogy az emberek konkrétumokat szeretnének látni.

"Amikor a Jobbik április 8-án kormányzati pozícióba kerül, akkor azzal fogjuk kezdeni, hogy a szerződéseket egytől-egyig felül fogjuk vizsgálni, meg fogjuk nézni, hogy mik azok a feltételek, amelyeket a magyar fél vállalt magára, és mik azok,amelyek ebből teljesíthetőek."

Elmondtam, akkor fogjuk a beruházást ténylegesen elindítani és megvalósítani, hogyha abból tényleg a magyar állam fog profitálni, és nem egy szűk kör által „lenyúlható milliárdokat” fog jelenteni, Magyarországnak pedig újabb pénzügyi és energetikai függőséget egy másik állam felé.

A függőség szempontjából indifferens, hogy Oroszország, vagy egy nyugati állam felé történik, az semmiképpen sem kívánatos.

 

 

Fórum Kalocsán

 

A továbbiakban újságírói kérdésekre válaszoltam.

Egy kérdés azt firtatta – tekintettel a nemzetközi visszhangra, benne Ausztria részéről megjelenő ellenző álláspontra, amelynek szellemében meg is támadták a projektet uniós fórumokon –, hogy, egy esetleges Jobbik vezetéssel felálló kormányzat „mennyire állna ki” nemzetközi szinten az ilyen támadásokkal szemben, megvédené-e az előző kormányzat munkájának eredményét.

Elmondtam, hogy szerintem ez épp azért nehéz kérdés, mert nem ismerjük a részleteket. Évekkel korábban a Parlamentben elvi támogatást nyújtottunk az atomenergia békés felhasználása mellett, hiszen a paksi erőműben képzett és tapasztalt szakembergárda dolgozik, akik nagy biztonsággal üzemeltették eddig is az erőművet. Ezért amennyiben pénzügyileg, szakmailag megvalósítható, akkor ezt támogatjuk.

 

"Nincs atomenergia-fóbiánk, nem állunk azoknak a pártján, akik csak azért ellenzik, mert félnek az atomenergia felhasználástól."

– mondtam, majd hozzáfűztem:

KÖRNYEZETMÉRNÖKKÉNT PONTOSAN TISZTÁBAN VAgyok AZ ATOMERŐMŰ MŰKÖDÉSÉVEL ÉS ANNAK KOCKÁZATAIVAL, MINT AHOGY MINDEN TECHNOLÓGIÁNAK MEGVANNAK A KOCKÁZATAI, ÉS, HOGY A VILÁGBAN TÖRTÉNTEK NAGY NUKLEÁRIS BALESETEK, ENNEK ELLENÉRE LEHET BIZTONSÁGGAL ÜZEMELTETNI ATOMERŐMŰVET, HISZEN SOKKAL TÖBB A BIZTONSÁGGAL ÜZEMELTETETT ERŐMŰ, MINT AHÁNY PROBLÉMÁS ESET VOLT A VILÁGBAN.


Meglátásom szerint az Uniónak és Ausztriának elsősorban „az szúrja a szemét”, hogy Oroszországgal történt a megállapodás, és ezáltal Oroszország „beteszi a lábát az Unió területére”.
Úgy vélem, az orosz fél számára is épp ezért volt olyan fontos ez a beruházás, tehát nem hazánk felé való gesztus volna, hanem Putyin stratégiai érdeke.

A kérdéstől kissé eltérve arra is rámutattam, hogy – amint Varga Mihály pénzügyminiszter is megerősítette, az orosz hitelt ma már teljes egészében ki lehetne váltani piaci feltételek mellett is, de a részletek ismeretében kiderülhet, hogy a mostani konstrukció is alkalmas, ám olyan részletekre is fény derülhet, amelyek lehetetlenné teszik a beruházás megvalósítását.
Ez esetben az alternatívákon kell elgondolkodni.

A titkosítások közül csak az indokolatlanokat oldanánk föl, hiszen egy atomerőmű építésének valóban vannak nemzetbiztonsági szempontból érzékeny részletei. Azonban azoknak, amelyek a források felhasználását, szakértői, ügyvédi munkadíjakat, túlárazásokat takarják, és amelyek azt leplezik, hogy hogyan próbálják a „pénzt kicsatornázni”, mindenképpen átláthatóvá tennénk.

A kérdésre, miszerint nem tartok-e attól, hogy kormányra kerülve – tekintettel a várható koalíciós kényszerre – az atomerőmű bővítésének ügye politikai csatározás áldozatává válna, arról nem szakmai, hanem politikai alapon születne döntés, így feleltem:

AZ ELMÚLT 27 ÉV TÖRTÉNÉSEIÉRT FELELŐS POLITIKAI ERŐKKEL ÉS UTÓDAIKKAL ELKÉPZELHETETLEN RÉSZÜnKRŐL MINDEN KOALÍCIÓS EGYÜTTMŰKÖDÉS. ÍGY A VÁRHATÓAN BEJUTÓ PÁRTOK KÖZÜL CSAK AZ LMP JÖHET SZÓBA.


A lehetséges koalíciós partner álláspontja ugyanakkor szinte ellentétes a Jobbikéval – ismertem el, hiszen az LMP elvi alapon, sarkalatosan ellenzi a Paks II beruházást. Ugyanakkor azon reményemnek is hangot adtam, hogy egy esetleges koalíció létrejötte esetén pártom súlya miatt a Jobbik lehetne a domináns erő, akinek az álláspontja határozza meg majd a történéseket.

 

 

Forrás: Illés György/Kalohirek.hu