keplilajos.jobbik.hu

Cikkek "Felszólalások" címkével

LEGYEN ÚJRA ÖNÁLLÓ ZÖLD TÁRCA!
S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Világszerte egyre többen ismerik fel, hogy Földünk erőforrásai végesek, azok fenntartható használata mindannyiunk közös felelőssége. Mindeközben itthon a Fidesz kormány már 2010-ben megszüntette az önálló környezetvédelmi minisztériumot, ezzel együtt fokozatosan teljesen felszámolta a hazai környezetvédelemet.A klímaváltozás okozta szélsőségek hatásaival már Európa lakossága is testközelből megismerkedett. Hazánkban is egyre szélsőségesebb a csapadék eloszlása, árvizek és aszályok követik egymást. Pusztul a termőtalaj a nem megfelelő művelés következében. Mezőgazdaságunk fenntarthatóságát feláldoztuk néhány földesúr meggazdagodásának oltárán.A Jobbik a Föld napján követeli az újonnan megalakuló kormánytól, hogy állítsa vissza az önálló zöld minisztériumot, így biztosítva természeti erőforrásaink legmagasabb szintű védelmét. Ennek megvalósulásáig legerősebb ellenzéki pártként mindent el fogunk követni, hogy a lehető leghatározottabban kiálljunk a jövő generációk magyarjainak érdekeiért!Kepli Lajos, a Jobbik környezetvédelmi szakpolitikusa, országgyűlési képviselője

LEGYEN ÚJRA ÖNÁLLÓ ZÖLD TÁRCA!

Önálló környezetvédelmi minisztérium a Jobbik környezetvédelmi és energetikai programjában
Csaknem kétórás programbemutatón ismertettem civil szervezeteket és az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalát képviselő jelenlévőkkel a Jobbik szakpolitikusaként a környezetédelmi és energetikai célkitűzéseinket. Az interaktív formában tartott esemény bevezetőjében felvázoltam a második és harmadik Orbán-kormány ámokfutását úgy a környezet -, mint a természetvédelem területén. Az önálló minisztérium szétszabdalását, a zöld ombudsmani poszt eltörlését, a hatóságok jogköreinek elvételét, teljes átszervezését, valamint a hulladékgazdálkodás totális csődjét emeltem ki többek között. Külön említettem meg, hogy ma Magyarországon kármentesítési program nincs, pedig környezetvédelmi szempontból időzített bombán ülünk a több ezer tonnányi hátrahagyott veszélyes vegyianyagok, hulladékok miatt, amivel a kormány nem foglalkozik. Egy pár napja kapott írásbeli válaszban, amely kérdésben a kiskunhalasi mérgek felszámolását sürgettem, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kereken kijelentette, addig nem nyúlnak az otthagyott hordókhoz, míg tényleges környezetszennyezés nem történik. Ez teljességgel elfogadhatatlan!Vissza kell állítanunk a környezetvédelmet minisztériumi szintre, ezért önálló minisztériumot fogunk április után kormányra kerülve létrehozni: a neve előre láthatóan Természeti Erőforrások Minisztériuma lesz. Rendezni fogjuk a hulladékgazdálkodási problémákat, kidolgozunk egy működő azbesztmentesítési programot. Eleget teszünk annak az uniós követelésnek, hogy ivóvizeinket arzénmentesítjük. A városok, települések képét nem betondzsungelekkel kívánjuk rontani, hanem élhetőbbé, egészségesebbé tesszük fásítási és parkosítási projektekkel. A Liget-projektet azonnal felülvizsgáljuk, csakúgy a Római-parti mobilgát ügyét. A szennyező fizet elvét bevezetjük, de emellett összehangolt kármentesítési programot dolgozunk ki, a termékdíjat pedig arra fogjuk használni, amire hivatott lenne, környezetvédelemre.Természetesen szó esett még vízgazdálkodási, természetvédelmi és energetikai céljainkról is, amiknek nagyon örültek a jelenlévők. Sok-sok kérdést tettek fel, igazán aktív kerekasztal beszélgetés alakult ki.Amennyiben április 8-án a Jobbik győz,  a környezetvédelem nyer!

Paks II – Átláthatóságot, szakmai döntést, a térség gazdasági fölemelését sürgeti a Jobbik
Közös sajtótájékoztatót tartottam Suhajda Krisztiánnal, Bács-Kiskun megye 3. számú választókerületének országgyűlési képviselőjelöltjével. A téma a Jobbik álláspontja a Paks 2 projekttelkapcsolatban, illetve az erőmű térségének kiemelt gazdasági övezetté nyilvánításának szándéka volt. Leszögeztem, hogy továbbra sem ellenezzük elviekben az atomenergia felhasználását, de bármilyen jövőbeli döntést meg kell előznie az átláthatóság igényének.   A sajtótájékoztatót Suhajda Krisztián kezdte, aki elmondta, hogy ez a terület Fejér megye déi, Tolna megye északi, középső és keleti oldalát, illetve Bács-Kiskun megye nyugati részét jelenti.E területeket az erőmű-beruházás megfelelő politikai akarattal párosulva fejlődő pályára állíthatja. Ennek érdekében A JOBBIK A PAKSI ATOMERŐMŰ 35 KILOMÉTERES KÖRZETÉT KIEMELT GAZDASÁGI ÖVEZETTÉ SZERETNÉ NYILVÁNÍTTATNI.Ezt a következőképp valósítanánk meg:Az itt legalább három éve működő vállalkozásokat kedvezmények illetnék meg munkahelyteremtéshez, telephelyvásárláshoz és -bővítéshez. E kedvezmények a vissza nem térítendő támogatástól a kedvezményes hitelig terjedhetnének.A kedvezmények az építkezésre szerződött beszállítókat, velük együttműködőket illetnék meg, ami által fejlődési lehetőséghez jutnának a helyi vállalkozások.A hídépítés kapcsán azt mondta Suhajda Krisztián, hogy a kapcsolódó mellékúthálózat fejlesztése is fontos feladat. Ebből is kiemelte a Foktő-Dunapataj útvonal fejlesztését.SUHAJDA A CÉLOK KÖZT NEVEZTE MEG A SOLT–DUNAPATAJ–KALOCSA VASÚTVONAL FEJLESZTÉSÉT, ILLETVE KIÉPÍTÉSÉT IS. A vonal jelenleg Dunapatajig ér el, miközben a meglévő, Kalocsa–Kiskőrös vonalon is csak teherforgalom bonyolódik. Suhajda Krisztián úgy vélte, ezt a szárnyvonalat is vissza kellene állítani a személyforgalom számára.A képviselőjelölt reményei szerint az erőmű építésében részt vevő vállalkozások a beruházás lezárulta után is itt maradnak majd, hozzájárulva a térség gazdasági erejéhez.A sajtótájékoztató második felében, mint a  Jobbik környezetvédelmi és energiaügyi szakpolitikusa tájékoztattam a sajtót a párt álláspontjáról Paks 2 ügyében.A Jobbik kezdeti támogatását megingatta a szerződések titkosítása. Emiatt nem világos, hogy pontosan mit, és milyen feltételekkel vállalt az Orbán kormány az Oroszországgal kötött nemzetközi megállapodásban, így nem világos az sem – ami fokozottan érinti a térségben élőket –, hogy miként valósul majd meg a 40%-os magyar beszállítói arány.

Elkészült legújabb választókerületi újságom, amelyet az alábbiakban tudnak elolvasni online: Hamarosan a postaládákba is megérkezik!