Klímakonferencia: Áder elégedett, a Jobbik nem

Párizs legnagyobb erénye, hogy sikerült letérni a klímaváltozás okozta katasztrófák felé vezető útról, de ez még nem a globális felmelegedés megállítása Áder János köztársasági elnök szerint, aki hétfőn budapesti sajtótájékoztatóján értékelte az ENSZ 21. klímakonferenciáján Párizsban aláírt megállapodást. A Jobbik szerint ha semmi nem kötelező, az egészből csak szavak maradnak.

"Sikerült elkerülni a legrosszabbat, azaz letérünk az elszabaduló klímaváltozást jelentő természeti és emberi katasztrófákhoz vezető útról, de még nem értük el a legnagyobb jót, a ... globális felmelegedés megállítását" - fogalmazott Áder János, hozzátéve: erre Párizsban nem is volt reális esély.

A politikai résztvevők közül szinte kivétel nélkül mindenki örömmel és elégedettséggel nyugtázta a párizsi klímacsúcs eredményeit, és a nemzetközi sajtó is történelmi jelentőségűnek minősítette azt - összegezte a köztársasági elnök.

Áder János kiemelte: az elfogadott megállapodás nagy eredménye, hogy azt ötévente felülvizsgálják. Nagy vitát váltott ki, és az utolsó pillanatban fogadták el, hogy 2020-tól évente 100 milliárd dolláros keretösszeget kell fordítani a fejlődő országok felzárkózásának, alkalmazkodásának biztosítására.

Az államfő ismertette az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) adatait, miszerint az árvizek, aszályok, természeti katasztrófák gyakoribbá válása mellett a tengerek savasodása, vagy a mezőgazdasági termelés ellehetetlenülése is valós veszély a vízért folytatott háborúk, és a jelenleginél súlyosabb migráció mellett.

Hangsúlyozta, hogy a párizsi megállapodás nem végállomás, és 2020-tól érvényes.

A köztársasági elnök a következő öt év feladatai közé sorolta a tudományos kutatások felgyorsítását. Ezeknek három fő célt kell szolgálniuk: hogyan lehet az eddiginél is jobban csökkenteni az üvegház hatású gázok kibocsátását, hogyan lehet megoldani az energiatárolás problémáját, és hogyan lehet a nap-, szélenergiát még hatékonyabban kihasználni. Ezekhez új ipar-, energiapolitikára, és a fosszilis energiatámogatások kivezetésére lesz szükség - mondta a napelemeket megadóztató kormány államfője.

Párizsban a klíma változatlan maradt

A Jobbik nem osztja azt az általános hurráoptimizmust, amely átütő sikerként kommunikálja a párizsi klímakonferencia elfogadott zárónyilatkozatát – közölte Kepli Lajos országgyűlési képviselő hétfőn. A nemzeti párt által kiadott közlemény úgy fogalmaz, „mint azt előzetesen is egyedüliként prognosztizáltuk, az ehhez hasonló nemzetközi csúcstalálkozók - bár rendkívül fontosak az országok közötti párbeszédben – érdemi eredményt sosem hoznak”.

A párt nem osztja a túlzott optimizmust azért sem, mert a ténylegesen elfogadott egyezmény a tervezett maximum 2 Celsius fokos felmelegedés helyett 3-3,5 fokos változást eredményezne, amennyiben megvalósulna. A megvalósulást erősen kétségessé teszi azonban, hogy a záródokumentum nemzetközi jogilag kötelező része semmilyen konkrét vállalást nem tartalmaz.

Számszerű ígéretekkel csupán az országok önkéntes vállalásai között találkozunk, ami azonban, mint a nevében is szerepel, egyetlen országot sem kötelez semmire, akár a legkisebb belpolitikai változás is semmissé teheti - írta.

Kepli Lajos közölte, hogy programjuk a magyar családok otthonainak energetikai korszerűsítésén, valamint az energiaimport-függőség csökkentésén és a helyi közösségek, a magyar vidék megerősítésén alapul.

alfahir.hu

Tartalom megosztás

Tartalom átvétel